İçindekiler
Sık Sorulan Sorular
Soru : Lisedeki bölümüm sayısal, sözel, eşit ağırlık, meslek lisesi ya da sağlık lisesi, Bulgaristan’da hangi bölümlerde okuyabilirim ?
Cevap : Bulgaristan Üniversiteleri’nde saha ayırımı olmaksızın dilediğiniz bölümlere başvurabilirsiniz.
Soru : Ben Türkiye`de iki yıllık bölüm mezunuyum. Bulgaristan Üniversiteleri`nde dört yıllığa tamamlamak istiyorum. Böyle bir imkanım var mı ?
Cevap : Bulgaristan Üniversiteleri`nde tamamlamak için okuyacağınız bölümün hazırlığını okumanız lüzumlu hazırlık eğitimi bitirdiğinizde üniversite kurulu sebebi ile iki yıllıkta gördüğünüz derslerinizi değerlendirmeye alınır. Alınacak karar aşamasında sayılıp sayılmacağı belirgin olur.
Soru : Bulgaristan`da hayat şartları nasıldır? Aylık ortalama ne kadar masrafım gider?
Cevap : Bulgaristan üniversiteleri ortalama ülke ücretleri 170.TL`dir. Ev kiraları eşyalı ortalama: 600.TL`den 700.TL. (semtine ve lüksüne göre değişebilir.) Bir öğrencinin aylık ortalama giderleri 250 – 350 Euro arasındadır.
Soru : Bulgaristan`da nasıl gidilir? Ulaşım fiyatları ne kadardır
Cevap : İstanbul’dan Plovdiv otobüsle gitmeniz 6 – 7 saat, Sofya’ya 8 – 9 saat sürmektedir.
Her gün İstanbul’dan Bulgaristan’a yaklaşık 8 firma sefer düzenlemektedir.
İstanbul’dan Plovdiv Bileti : 60.TL
İstanbul’dan Sofya Bileti : 70 TL
Soru : Öğrenciye verilen liçna kartının/oturma izninin süresi ne kadar olacak?
Cevap : Öğrenciler almış oldukları altı aylık çok aşırı girişli D tipi vize ile Bulgaristan`a girişlerini yaparlar. Daha sonrasında alınan bu vize oturum kartına dönüştürülmektedir. Liçna kart şekilde adlandırılan celse kartı yardımı ile öğrenciler altı aylık ya da 1 yıllık celse iznine sahip olurlar. Oturum kartı müracaatı şirketimiz sebebi ile danışmanlık hizmetleri kapsamında olduğundan bu konu da öğrencimize danışmanlık yapılmaktadır. 6 aylık celse kartı ücreti 150 EURO / 1 yıllık celse kartı ücreti ise 300 EURO şekilde yabancılar şubesine ödeyecektir. Bu ücretler her sene öğrenci sebebi ile, mektep ücreti ödendikten sonra oturum kartı süresi uzatılacağı devirde ödenecektir.
Soru : Bulgaristan üniversitelerinde sınıfta kaldığımda tekrar üniversite harcı ödeyecek miyim?
Cevap : İki yıl boyunca sınıfta kaldığınız takdirde üniversite harcı yatırmazsınız.
Soru : Her üniversitenin kendine ait memleket imkanı var mı? Yurtlarda talebe hangi imkânlardan faydalanabilir?
Yurt ile okul arasındaki mesafe nedir?
Cevap : Her üniversitenin kendine ait yurdu mevcut. Çok aşırı yüksek kaliteli olmayan ancak ders çalışma imkânı ve öğrencilerin gereksinimleri konusunda titiz davranılarak yapılmış yurtlardır.
Talebe yurtlardaki her alandan faydalanabilme hakkına sahiptir. Üniversite ile yurtlar arasında on beş , yirmi dakika ara bulunmaktadır.
Soru : Türk öğrenciler Bulgaristan’daki hastanelerden faydalanabilirler mi? SSK ya da BAĞ-KUR sigortaları Bulgaristan`da geçerli olacak mı?
Cevap : Öğrencilerin Türkiye`de sahip bulunduğu SSK veya BAĞ-KUR sigortaları Bulgaristan’da geçerli değildir. Bu bilgiyi bununla beraber SSK yada BAĞ-KUR müdürlüklerine başvurarak edinebilirsiniz.
Bulgaristan’da okuyan öğrencilerimize yıl boyu geçerli olmak üzere 100 Euro karşılığında 10.000 Euro’luk sağlık teminatı bulunan hususi sıhhat Sigortası yaptırmaktadır.
Dileyen öğrencilerimiz konu hakkında müracaatlarını tarafımıza yaptığı taktirde poliçeleri hazırlanıyor. Öğrenciler bu sigorta ile beraber Bulgaristan sınırları arasında tüm sıhhat hizmetlerinden bedava şekilde faydalanabilmektedirler.
Soru : Bulgaristan`da okuduğum zaman esnasında ailem bana nasıl para gönderebilir?
Cevap : Bulgaristan’a gitmeden öncelikle memleketimizdeki herhangi bir bankadan TL hesabı açarak, üstünde MasterCard veya Visa amblemi olan bankamatik kartınızdan Bulgaristan`da bulunan bütün banka ATM`lerinden anında leva şekilde nakit çekebilirsiniz.
Soru : Bulgaristan Üniversiteleri, hazırlık eğitimi ne zaman başlar?
Cevap : Bulgaristan Üniversiteleri’nde hazırlık eğitimleri genel olarak Kasım ayı itibari ile başlayıp Ocak ayına kadar öğrenciler hazırlık eğitimlerine başlayabilirler. Öğrencilerin eğitime başlama tarihleri, üniversite kayıt tarihleri ile doğrudan ilişkilidir.
Hazırlık sınıflarında gecikme durumu olmayıp, her on benlik grupta yeni bir hazırlık sınıfı oluşturularak öğrencilerin eğitimlerini eksiksiz tamamlamaları sağlanmaktadır. Lisans eğitimleri ise Eylül, Ekim aylarında başlamaktadır.